Η θετική επίδραση που έχουν οι χώροι πρασίνου στην ψυχική υγεία είναι γνωστή, παρ’ όλα αυτά, η είδηση ότι στον Καναδά συνταγογραφείται η βόλτα στο πάρκο, αποτέλεσε μια ευχάριστη έκπληξη.
Έχουμε αναρωτηθεί ποτέ πόσες ώρες περνάμε τη μέρα μπροστά σε έναν υπολογιστή ή στην τηλεόραση; Ο τρόπος ζωής μας σήμερα δεν συνάδει με τη φύση του ανθρώπου, καθώς δεν είμαστε φτιαγμένοι για να κάνουμε καθιστική ζωή.
Η έλλειψη επαφής με το πράσινο έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική και σωματική μας ευεξία, αλλά και στη μακροζωία. Δεν το λέμε εμείς, αλλά ένα πλήθος από επιστημονικές έρευνες, τις οποίες μελέτησαν οι επαγγελματίες υγείας στον Καναδά και άρχισαν να συνταγογραφούν ετήσιες κάρτες για τα εθνικά πάρκα της χώρας τους, μέσω του προγράμματος PaRx. Στόχος είναι η βελτίωση της υγείας των ανθρώπων και παράλληλα η μείωση του κόστους της υγειονομικής περίθαλψης, επισημαίνουν οι ειδικοί.
Οι οδηγίες προτείνουν να περνάμε αρχικά 2 ώρες την εβδομάδα στη φύση, ενώ κάθε παραμονή μας εκεί πρέπει να έχει διάρκεια τουλάχιστον 20 λεπτά. Σύντομα θα νιώσουμε πόσο καλό μας κάνει, είτε καθώς διαβάζουμε ένα βιβλίο στο παγκάκι είτε καθώς τρώμε το μεσημεριανό μας στο κιόσκι.
Μία πληθώρα μελετών αποδεικνύουν τον συσχετισμό μεταξύ της αυξημένης επαφής με τη φύση και της βελτιωμένης σωματικής και ψυχικής υγείας.
Για παράδειγμα, σύμφωνα με αυστραλιανές μελέτες, αρκεί μια ημίωρη βόλτα στο πάρκο για να μειωθεί η κατάθλιψη κατά 7% και η υψηλή αρτηριακή πίεση κατά 9%. Μια ιαπωνική μελέτη επιβεβαιώνει τα παραπάνω, συμπεραίνοντας ότι όσοι σύχναζαν σε πάρκα ή δάση είχαν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και μειωμένα επίπεδα κορτιζόλης, σε σύγκριση με τους υπόλοιπους κατοίκους των πόλεων.
Επιπλέον, η επαφή με τη φύση βελτιώνει τις γνωστικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της μνήμης, της δημιουργικότητας και της αυτοσυγκέντρωσης.
Φυσικά, τα στοιχεία δεν αφορούν μόνο τους ενηλίκους, αλλά και τα παιδιά. Το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης διαπίστωσε ότι το αστικό πράσινο ενισχύει την ανάπτυξη του παιδικού εγκεφάλου, οξύνοντας τη μνήμη και τη συγκέντρωση και μειώνοντας την απροσεξία.
Ωστόσο, το να αφιερώνουμε χρόνο στη φύση δεν βοηθάει μόνο την υγεία και την ψυχολογία μας, αλλά και τον πλανήτη. Στατιστικές έδειξαν ότι όσοι περνούσαν χρόνο σε κάποιο φυσικό περιβάλλον ήταν πιο πιθανό να αποκτήσουν οικολογική συνείδηση. Άλλωστε, οι άνθρωποι που περνούν χρόνο στη φύση έχουν την τάση να την προστατεύουν, λένε οι ειδικοί.
Φυσικά, δεν χρειαζόμαστε συνταγή για να αξιοποιούμε τη μαγική επιρροή της φύσης στον οργανισμό μας. Μόνο πολλά όμορφα πάρκα στις πόλεις μας!
Πηγή πληροφοριών: vita.gr